Social Icons

středa 17. července 2013

Minimální mzda se zvýší, dav jásá

peníze
Minimální mzda stoupne z 8 000 Kč na 8 500 Kč. Rozhodla o tom nová vláda vedená Jiřím Rusnokem, když schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka. Socialistický dav jásá, bude líp. Problém nastává ve chvíli, když se zamyslíme nad tím, na co všechno bude mít zvýšení vliv a komu vlastně pomůže. 

Zaměstnanec pobírající minimální mzdu

Tento člověk se bude mít lépe o 444 Kč (po odečtení daní). To je jistě dobrá zpráva, otázka je, kolik takovýchto zaměstnanců zůstane stále v pracovním poměru a kolik jich bude propuštěno z důvodu, že zaměstnavatel bude muset šetřit.

Dopad na soukromé firmy

Majitelé soukromých firem zcela jistě nejásají, ale spíše řeší, jak do do budoucna řešit navýšení mzdy. A nejedná se o již zmíněných 500 Kč (z čehož vyplatí zaměstnanci 444 Kč a zbytek státu). Musíme připočíst ještě pojistné odváděné zaměstnavatelem zvýšené o 170 Kč. Tedy celkem navýšení o 670 Kč. Pokud má firma jednoho takového zaměstnance, je to v pořádku. Co ale například velké stavební firmy? Některým firmám se již nevyplatí takového zaměstnance zaměstnávat.

Dopad na státní firmy a úřady

Tady zvýšení minimální mzdy pocítí především ti, kteří jako část platu mají osobní ohodnocení. Protože má úřad vyčleněny na mzdy konečný obnos financí, nebudou moci vyplatit vyšší osobní ohodnocení, ale naopak je budou muset snížit. A to podle toho, kolik zaměstnávají občanů s minimální mzdou.

Vláda

Vláda sbírá politické body za populismus. Zvýšení minimální mzdy má u méně vzdělaných lidí úspěch a těch je většina. Někteří volají ještě po větším zvýšení, protože na západě je přeci vyšší.

Romové

Ti budou nyní mít ještě menší možnost se někde uplatnit. Zaměstnavatelé nebudou ochotni platit více za někoho, o kom má potenciálně špatné mínění. Vzhledem ke stávajícím nepokojům proti romské menšině je naplánování zvýšení minimální mzdy velice nešťastné, protože ještě více Romů bude bez práce.

Shrnutí

Teprve budoucnost ukáže, jak moc se tato změna projeví v oblasti financí jak občanů, tak státu. Vzhledem k dopadu na různé skupiny lidí bych odhadoval, že malá skupinka lidí si polepší o pár rohlíků měsíčně víc, ale státní finance půjdou do většího deficitu, a to proto, že bude potřeba vydat více sociálních dávek.


Žádné komentáře :

Okomentovat