Social Icons

úterý 2. července 2013

Bramborové knedlíky umí každý

bramborový knedlík
Bramborový knedlík
Od mnoha lidí kolem slýchám, že uvařit knedlík je strašně náročné, těžké, nebo že to trvá dlouho. Proto si raději koupí v prášku, nebo hotový. Nicméně tímto chci ukázat, že to není pravda a dobrý (nebo lépe vynikající) knedlík umí uvařit opravdu každý. Navíc to nezabere mnoho času, tedy za podmínky, že 30 minut není mnoho.

Konkrétně se jedná o knedlík bramborový, a to podle rodinného receptu. Postup je snad z receptu jasný každému. V čem ale spočívá to kouzlo, aby se knedlík podařil?
  1. Pokud vaříte knedlík z uvedené dávky, pak po zpracování těsta rozdělte přesně na 4 stejně velké díly dlouhé cca 10 cm. Tím docílíte toho, aby po přesně 15 minutách byly hotové.
  2. Dejte vařit vodu dříve, než začnete vytvářet těsto. Bramborové těsto nesmí stát, ihned po vytvarování knedlíků musí do vody.
  3. Brambory vážíme uvařené.
  4. Z mé zkušenosti jsou na těsto nejlepší brambory vařené ten samý den, ideálně dělat těsto ihned po vychladnutí.
  5. Pokud potřebujete udělat více dávek, vždy v jedné várce dělejte v množství uvedené v receptu. 
  6. Poměr surovin lze upravit (například pokud chcete spotřebovat celý kilogram brambor, a podobně). Poměr surovin je následující: mouka + krupice by měly dohromady vážit polovinu toho, co brambory.   Krupice je vždy 1/3 společné váhy s moukou. Na příkladu: 1 kg brambor, 333 g mouka + krupice (tedy 111 g krupice, 222 mouky). Ostatní suroviny dělím tak nějak od oka.
  7. Podle mě je lepší dělat knedlík bez uvedeného Solamilu (bez něj je to také původní recept mé babičky). Také je nepotírám po uvaření tukem, ani nenamáčím. Ale pokud možno, rovnou servíruji (občas je to těžké, když knedlík potají ukrádají děti a manželka :) )
Nejsem žádný kuchař a knedlík se mi kdysi povedl ihned na poprvé. A že by se někdy nepovedl? To si opravdu nepamatuji.

Žádné komentáře :

Okomentovat