Social Icons

středa 26. června 2013

Brusel požaduje lepší integraci Romů. Usekáme lidem ruce?

romové a brusel
Romové a Brusel
Tak na nás zase Brusel naléhá, abychom zrychlili integraci Romů do společnosti. Mají se o to více starat občanská sdružení (jak romská, tak i neromská). Úřady mají více vysvětlovat sociální a ekonomické přínosy romské integrace. A hned také Brusel navrhuje, jakou cestou jít, a to pozitivní diskriminací.

Bylo by to super, ale háček je v tom, že pánové z Bruselu nějak opomíjejí následující fakta:
  • Romové se integrovat nechtějí, oni chtějí naopak změnit většinovou společnost.
  • Již dnes máme až příliš mnoho pozitivní diskriminace, další by znamenala v podstatě označit ne-Romy jako otroky bez práv (neboli Rom může vše, ne-Rom nesmí nic, pouze vydělávat na Romy)
  • Zapojení Romů mezi majoritu znamená automaticky nebezpečí pro majoritu v místě integrace. Například umístění romského dítěte do školní třídy znamená to, že romské dítě ohrožuje ostatní žáky jak fyzicky, tak intelektuálně. Tím myslím jak pomalou výuku, protože romské dítě nestíhá látku chápat, tak "špatný vzor" dětí v chování. A to nemluvím o zvýšeném nebezpečí pro učitele (a to mám informace prakticky z blízkých zdrojů).
  • Pokusy o integraci seberou mnoho peněz, naprosto bez užitku. Různá občanská sdružení v této oblasti vyvíjejí činnost, která je dotována z veřejných zdrojů. Tyto zdroje pak chybí v mnoha jiných oblastech, kde by byly vynaloženy efektivněji.

Jenže Evropská Komise v tom má prostě jasno. Česko by se mělo prý více snažit. Co to znamená? Romové nechtějí, tudíž snažit se opět má majorita. Otázkou je jak přesvědčit minoritu, aby nedělali kriminální činnost, aby se vzdělávali a podobně? Přitlučeme děti k lavicím? Usekáme lidem ruce, aby nekradli?

Žádné komentáře :

Okomentovat